Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

Je mi 10 let a vypadám skvěle.

To by si mohl říci byt v novostavbě bytového domu,  třeba takový 2+kk na  ul. gen. Píky v Olomouci. Tady je jeho příběh:

Starší paní si v r. 2009 vybrala v developerském projektu byt ve 3. podlaží, s balkónem a komorou na patře, o velikosti 66 m2.  Dům s výtahem, byt s dobrým osluněním a výhledem, větší koupelnou s vanou, WC zvlášť.

Tenkrát si pamatuju, to byla nová a dost drahá lokalita 4 bytových domů, co se postupně stavěly. Cena byla včetně vybavení kolem 2,1 mil. Kč. Paní vybrala dobře – okna na západ, do zelené plochy, která patřila k domu. Pořídila v té době kvalitní kuchyňskou linku se spotřebiči,  navazující stůl s 5 židlemi, myčku neřešila. Do předsíně dala instalovat věšákovou stěnu a skříňky, botník s lavičkou, do ložnice hlubší vestavěnou skříň, vše pěkně na míru a ve světlých barvách. Na okna přišly vertikální žaluzie, běžná svítidla. Balkón dala zasklít skládanými plexiskly. Líbila se jí oranžová výmalba. V bytě bydlela 5 let, o vše se pěkně starala, zvířata ani auto neměla. Garážové stání si tedy nekoupila.

V roce 2014 byt tento byt na prodej v inzerci za cenu kolem 2 mil. Kč, včetně provize jiné realitní kanceláře. Cenu stanovila dcera tak, aby dostala zpět to, co maminka zaplatila. Byt se mi hned líbil svojí polohou (v klidu a přitom všude kousek), na tramvaj 5 min, velký soukromý balkón, málo bytů v domě na pronájem. V té době ještě celkem dobré parkování na ulici. Koupil  jeden můj klient  - investor a tenkrát se mu zdál dost drahý. Slíbila jsem mu, že v r. 2020 vyhodnotíme a že bude jistě spokojený.

   

První nájemci -  pracující mladý pár platili nájemné 8800 Kč + 2000 Kč zálohy na služby. Bydleli spokojeně 5 let, nájemné se zvyšovalo podle inflace.  Od roku 2019 pronajato za 11000 Kč + zálohy. Stále mladé páry, platili bez problémů, nízké náklady na bydlení, nízký fond oprav. Další zvyšování nájmu o inflaci nebude problém.

Dnes můžu dobře vyhodnotit, co stále funguje a co je opotřebené.

Finanční výsledek:

Můj závěr:  byt je v dobrém stavu, spotřebiče budou během 5 let končit, pronajímatel je podle potřeby nahradí modernějšími.  Svítidla se jednoduše vymění za moderní a úsporná LED.  Já bych pořídila sítě proti hmyzu. Ročně bych počítala s náklady kolem 25 tis. Kč po dobu 4 let, tj. 100.000 Kč.

Osvědčilo se pronajímat byt bez dalšího vybavení, mladí si rádi pořídí svoji pohovku, postele, pračku, zahradní nábytek a pak se tam cítí spokojeni, je to jejich domov.

Byt se tedy povedl. Kupní cena byla super. Tento byt ráda pronajímám, jsou tam všichni spokojeni. Vždy nám pronájmy navazují hned na sebe. Škoda, že jsem tenkrát neměla odvahu jít si vyřídit další hypotéku a koupit sama.  I makléři se učí.

 

     

17.7.2020, Eva Lachová

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    • Byty

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci