Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

Jak to chodí s prodejem a pronájmem bytů v 1.NP, v přízemí?

Byty v přízemí mají i jiné vlastnosti, které musíme při prodeji dobře zvážit, prozkoumat a rozhodnout se, jak nám vyhovují. Byty jsou umístěné v přízemí domů, většinou s jedním nebo až osmi schody. Jsou tedy buď bezbariérové nebo ve zvýšené přízemí.  Byty v přízemí balkon/lodžii nemají, jen ty ve zvýšeném přízemí.

Jaké mají tyto byty přednosti?

                       byty v 1.NP na ul. Dolní hejčínská mají soukromí a krásný výhled

              dům v Praskové ulici v Olomouci má pěknou zelenou plochu za domem, zateplenou fasádu, sklepy s klenbami

Jaké  jsou obavy a  námitky zájemců o koupi bytu v přízemí?

  1. Mladí lidé často touží bydlet ve vyšším podlaží kvůli vyhlídce, svému pocitu. Dnes bydlí s rodiči v rodinném domě a velký výhled na okolí je jejich dávný sen, ti raději moderní mrakodrap než pohodlné přízemí. Tam nic nemůžeme změnit.

  2. Obava z vyšších nákladů na vytápění. Je dobré prozkoumat, jaká je tepelná izolace v podlaze, zda je pod podlahou sklep nebo terén. Nejlepší je to v novostavbách, posledních asi 6 let, ve zvýšeném přízemí (asi 8 schodů), byty s lodžiemi/balkony. Tam už jsou podlahy dobře izolované, 15 cm izolace je vyhovující tepelný odpor. Doporučuju se na prohlídce vyzout, pobýt nějaký čas v bytě a sám vyhodnotit, podívat se do sklepa, přečíst si Průkaz en. náročnosti budovy. Majitelům doporučuju nešetřit na topení před prohlídkou, nabídnout zájemcům nové papuče.

  3. Obavy z menšího soukromí, nebezpečí vloupání, hlavně na panelových sídlištích. Je dobré si změřit, jak vysoko je zábradlí lodžie, jaký máte dojem z oken pokojů, je to u každého domu jiné. Někomu pomůže zasklení lodžie, žaluzie, vhodná mříž, elektronické zabezpečení bytu, jiný takové obavynemá.

  4. Obava z povodní: zájemci se ptají, jak to bylo s povodněmi v r. 1997. Pokud jsou domy v záplavové oblasti, voda byla až na výjimky jen ve sklepu, nikoliv v bytě.Díky protipovodňovým opatřením, období sucha v r. 2015 i 19 rokům bez povodní v Olomouci lidé věří, že už se nebudou takové povodně opakovat.

  5. Obava z lidí, co je budou v noci rušit – boucháním vchodových dveří, povídáním si u vchodu. Je velký rozdíl, zda je pod okny a balkony/lodžiemi zelená plocha nebo se chodí těsně kolem oken, kolik bytů je ve vchodě domu, co je v okolí domu.  

                    

           byt 2+1 v ul. Na Vozovce si pronajali manželé důchodci, potěšila je i zelená plocha u domu, málo schodů, dům bez výtahu

Kdo nakonec koupil nebo si pronajal byt v přízemí?  Naše zkušenosti  z Olomouce za posledních 5 let:

Byt 2+1 v panelovém domě v Holici – Slunečná ul. – pohodová slečna, cena i stav bytu ji nadchl, dojížděla 30 km do Olomouce, z RD

Byt 4+1 v panelovém domě, ul. Politických vězňů – zvýšené přízemí s lodžií, koupila rodina z jiného vchodu, také z přízemí, co měla 3+1, ale chtěla kvůli dětem 4+1,  rozumná cena

Byt 2+1 Horní lán – kupuje mladá rodina kvůli předzahrádce pro děti, líbí se jim lokalita, velikost bytu

Byt 3+kk, novostavba, Peškova ul. – zvýšené přízemí – pronajal si mladý pár s dětmi, kvůli bezpečí dětí, líbila se jim dispozice, parkování, bydleli dříve v panelovém domě, tedy posun do lepšího bydlení

Byt 3+kk v novostavbě z r. 2010, ul. gen. Píky – mladé rodiny kvůli dětem nebo  kvůli kvalitě bydlení, když byty horní již byly vyprodané

Byt 2+1 po rekonstrukci, Praskova ul. – kupují manželé s malými dětmi kvůli lokalitě – zelená plocha za domem, do práce pěšky 5 min, kamarádka s dětmi bydlí vedle v domě

Byt 1+kk, v přízemí domu, ul. Dvorského, Svatý Kopeček  – na dlouhodobý pronájem - hlavně pro mladé lidi, rozumná cena rozhodla.  

Byt 2+kk Gorazdovo nám., ve zvýšeném přízemí Olomouc  - starší paní, co ocenila lokalitu, oslunění, byt po rekonstrukci, zelenou plochu u domu pro relaxaci, 8 schodů k bytu

 

         zelená plocha u domů ul. kpt. Nálepky

           bytové domy na ul. Gen. Píky mají en. štítek B, dobré zateplení, příjemné lodžie do zeleně a klid pod okny

 

Kdy se stane z bytu v přízemí problém? Když se jedná o byt vlhký, bez zateplení podlah i soklového zdiva, kde nefunguje SVJ, dům nemá sklepy, koupě za neodpovídající cenu.  Hrozí plísně, vysoké náklady na vytápění, nespokojenost uživatelů bytu, těžko řešitelné úpravy i kvůli radonu. 

Dobrá zpráva pro majitele bytů v přízemí: ikdyž je prodej většinou náročnější, byty v přízemí v Olomouci nejsou opuštěné, večer se v nich svítí a jistě tam žijí spokojení lidé.

 Napsala: Eva Lachová, www.olreality.cz, 15.3.2016

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    • Byty

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci