Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

Jak převzít byt zpět od nájemníka?

Čeká to každého pronajímatele bytu -  na závěr nájmu zkontrolovat byt, sepsat předávací protokol, vyúčtovat zálohy na služby, vrátit jistotu/kauci a celý vztah v klidu ukončit.

Tento článek bude pro ideální stav – nájemník zatím platil spolehlivě, komunikace byla bezproblémová, byt jste během nájmu min. 1x ročně zkontrolovali, smlouva končí podle sjednané doby nebo předchozí písemné dohody, na začátku nájmu jste sepsali pečlivě předávací protokol, dělali pravidelně vyúčtování služeb (min. 1x ročně), žádné varovné signály nemáte. Nájemník počítá s vrácením jistoty/kauce.

Občas nájemníka napadne, že už nebude platit poslední nájem, jelikož si to pronajímatel nakonec přeci zúčtuje se složenou jistotou/kaucí, že to bude méně práce a zavolá vám to. Na to veliký pozor!! Nepřistupujte na tento návrh, naopak požadujte placení podle smlouvy až do konce, jinak mu zrušíte veškerou motivaci, aby byt předal v pořádku a závady odstranil. Klidně mu přislibte urychlení vyúčtování a vrácení jistoty hned po předání bytu, ale jistotu ve výši min. 1měsíčního nájmu  (u bytů zařízených/se zvířaty i větší) si ponechejte k závěrečnému vyúčtování.

Jeden až dva týdny před koncem doby nájmu se s nájemcem domluvte a jděte na kontrolní prohlídku stavu bytu s cílem ujasnit si drobné opravy, malování, stěhování. Předem si znovu přečtěte podepsanou nájemní smlouvu včetně dodatků,  zkontrolujte  platby za celou dobu nájmu, znovu přečtěte počáteční předávací protokol, nejlépe i předpis o provádění drobných oprav (poslední je nařízení vlády č. 308/2015 Sb.), na který jste smlouvu odkazovali, svoje dotazy a obavy konzultujte s makléřem. Domluvte si prohlídky pro další zájemce o pronájem bytu, pokud nemáte již vyřešeno.

Prohlídka je nejlepší za denního světla, když není v bytě za nájemce přítomno moc lidí a vy jste v pohodě. Cílem je zjistit, zda je opotřebení obvyklé, to je totiž zahrnuto v nájemném, nebo bude potřeba se domluvit na malování, větších opravách a kolik času na to bude potřeba, abyste si nekomplikovali další nájem. Pobavte se, zda vám chce nájemník něco odprodat, možná si smontoval velké skříně, pořídil garnyže, poličky, pěkné osvětlení nebo se stěhuje do zařízeného bytu a nabízí i další věci se zárukou, návodem, v dobrém stavu. Může to být výhodný  obchod pro všechny strany, příště se vám bude zase lépe pronajímat, ale vše si důkladně prohlédněte, vyzkoušejte. Plaťte mu až při konečném předání věcí a bytu a podepište si jednoduchou kupní smlouvu nebo si připravte výdajový doklad (bude se vám hodit i pro danění výnosů).

   Uklizený byt je naděje, že vše bude OK.

Ve smlouvě o nájmu byste měli mít popsány bližší detaily, co vše a jak má být uklizeno, kdy musí nájemce malovat (zpravidla při znečištění stěn oproti počátečnímu stavu bytu a při délce nájmu nad dobu stanovenou ve smlouvě – já uvádím 24 až 36 měs.). Poptejte se nájemce, co nefunguje, zkontrolujte svítidla, koupelnu (hlavně tmely kolem sprchového koutu, vany i umývadel), fungující ventilátory, žaluzie… vše si zapisujte do bloku a bavte se o tom, zda zajistí nájemce, jelikož je to drobná oprava nebo běžná údržba nebo je to velká oprava a musíte řešit nyní, proč nehlásil dříve apod. Poraďte mu opraváře, servisy, čistící prostředky, zapůjčete schůdky, nářadí, škrabku, nabídněte i pomoc se stěhováním. Dejte mu písemný seznam úkolů a dál s ním komunikujte, průběžně kontrolujte, zda zvládá a chvalte každý pokrok.

V bytech, kde jste dovolili chov zvířete, pečlivě prohlídněte škrábance na dveřích, poškození nábytku, možná i vaší sedací soupravy, chlupy mezi žaluziemi a v mřížkách topení, poškození podlah v místě jejich krmení, upozorněte nájemce na vše, co vidíte a cítíte, co chcete dát do pořádku. Snad máte složenou i vyšší jistotu.

Pokud děláte kontrolu svého bytu poprvé a měli jste byt rádi nebo jste ho těžce spláceli, budovali, uklízeli na začátku,  bude vám něco líto, rozčílí vás ledacos. To je normální, přesto na nájemce nekřičte, nevyhrožujte mu, ať to dokončíte v klidu. Něco nájemce obvykle ještě opraví/uklidí, zbytek zvládnete ze složené jistoty nebo ze svých zdrojů, úklid se dá zajistit za 200 Kč/hod (od studentek),  náš "ideální stav" je zvládnutelný beze ztrát pronajímatele. Berte to i jako "poučný příběh ze života".

S nájemcem si sjednáte čas konečného předání bytu, nejlépe o něco dříve,  než skončí smlouva (2 dny dopředu jsou ideální), ať máte rezervu na práce, které zůstanou na vás, nejpozději poslední den nájmu ráno (ikdyž máme ve smlouvě 18 hod).  U většího bytu počítejte s 2 hod času, nespěchejte. Je to důležitá akce, kterou nepodceňujte, vlastně se na ni od počátku obchodu připravujeme.

          nové byty Rokycanova se dobře pronajímají

Připravíte si závěrečný předávací protokol – podle protokolu na začátku, ve 2 výtiscích, na místě doplníte vše 2x perem a podepíšete. Jinak požádejte makléře nebo někoho z rodiny o pomoc. Smyslem celého protokolu je sepsat a zkontrolovat vše, co se dá:

                      u domů kontrolujete i zahradu

Závady při předání bytů, které vás můžou potkat  (moje zážitky z předání 50ti bytů a domů)

1. Snadno řešitelné:

Obtížněji řešitelné, dražší náprava:

Nelekejte se, běžné jsou tak 3 závady na každý byt. Byty při konečném předání "bez závad" také existují, k tomu časem dojdete.

Rady a zkušenosti z předávání našich bytů:

              oblíbené byty v Bacherově ulici

bytový dům Samotišky

Rozumný pronajímatel musí být do jisté míry tolerantní a celý pronájem brát jako obchod (v nájmu je obvyklé opotřebení), jinak by nemohl pronajímat byt nikomu. Byt v původním stavu vám nikdo nemůže vrátit. Do žádného nájemce úplně nevidíte, občas nás naopak překvapí výborným stavem bytu i na konci.

Až všechno pořešíte a znovu byt pronajmete, budete mít z celého dokončeného obchodu i příjemný pocit a budete na nájemníka  vzpomínat v dobrém. Příště už víte, jak na to.

*****

Předávání bytů od neplatících nájemníků je zase jiný případ, tak někdy příště popíšu, jak na to.

28.7.2016, Eva Lachová

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    • Byty

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci