Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

Jak stanovit správně cenu bytu na prodej?

18 rad a zkušeností, co vám určitě pomůžou - ve zkrácené verzi:

1. Aktuální ceny srovnatelných bytů najdete na  www.sreality.cz, www.reality.idnes.cz.  Jsou to ceny k jednání.

Skutečné realizované ceny se dají zjistit z www.cenovamapa.cz. Pokud je to na vás složité, pomůže vám, máme placený přístup.

2. Co si chcete z kupní ceny za byt pořídit, není pro nikoho důležité.

3. Pokud srovnáváte svůj byt s novostavbami v inzerci, co se teprve staví, tam kupující získá byt se zárukou na vše (až 36 měsíců), nebude hradit daň z nabytí (4%), může si vybrat koupelnu i kuchyň podle svých snů. Většinou je tam i výtah, vyřešené parkování, nízké náklady na energie, postupné placení.

     Zlaté terasy v Olomouci na Wolkerové ul. nabízí pěkné byty

4. Sepište si upřímně plusy i mínusy vašeho bytu – výhled, oslunění, je k využití i zahrádka nebo terasa, lodžie?… a co sousedé, hluk, jaké služby       v okolí, veřejná doprava, bezpečí, noční život v okolí.

5. Pokud k bytu nepatří garážové stání v suterénu domu, zjistěte si možnosti parkování k vašemu bytu a za kolik Kč se dá pronajmout, dokoupit.

    na Wolkerové jsou 3 linky tramvají i parkování za domem

6. Zjistěte si technické údaje ke svému bytu – velikost užitné plochy po místnostech, velikost balkónu, sklepu, výšku stropu, počet schodů.

7. Sepište si, co v bytě bude zůstávat a jakou to má pro vás hodnotu. Byt se předává s pevnými součástmi, jako je vybavení koupelny, plynový kotel, kuchyňská linka se zabudovanými spotřebiči, žaluzie, garnyže, rolety, běžná svítidla nebo bezpečné ukončení elektroinstalace, vestavěné skříně, policové systémy v šatně, regály ve sklepě apod. To vše je zahrnuto v kupní ceně.

    zařízený byt je někdy výhoda, jinak to berte "podle vážného zájemce"

8. Podívejte se, jaká máte na listu vlastnictví uvedená omezení vlastnického práva – je tam zástava pro banku, věcné břemeno dožití, jiné omezení pro správce sítí? Podle výpisů z banky zjistíte velikost dluhu, zjistěte si, kdy se dá vyplatit a kolik bude příp. i smluvní pokuta za předčasné splacení.

9. Kolik stojí provoz bytu?  najděte vyúčtování za poslední 2 roky, spočtěte si, kolik stojí vytápění, příprava teplé vody, elektřina, internet, vodné stočné, provoz společných prostor.

10. Náklady na rekonstrukci / stavební úpravy vašeho bytu na požadavky mladších lidí je dobré si zjistit předem .

       byty v Pekařské mají i společnou zahradu

11. Máte na bytě dluh k předání kupujícímu? Pokud má Společenství vlastníků v domě nebo družstvo úvěr na revitalizaci domu, (opravu výtahu, střechy, zateplení, rozvody aj.), úvěr splácí majitelé všech jednotek podle plánu splátek, často přes fond oprav. Zjistěte, jak ještě dlouho a kolik ještě musí se za váš byt doplatit, pošle vám správce.

12. Jaký máte ideální časový plán? Jak to bude s předáním bytu? Jste připraveni se hned na začátku inzerce nebo do 2 až 3 měsíců odstěhovat, ikdyž nebudete ještě mít vyplacenou kupní cenu? Čím jste flexibilnější, tím lépe.

13. Kupní cenu do inzerátu je dobré zveřejnit včetně provize realitní kanceláře, která bývá kolem 3,5 až 5%, s rezervou 50 až 100 tis. Kč, jelikož i kupující budou chtít vyjednávat.

14. Jak bude vnímat inzerovanou cenu kupující? Ze svého pohledu jako konečnou, při které má o byt zájem, ze které si ještě domluví jistou slevu.         byty na Peškové i Rokycanové jsou oblíbené

15. Jak přemýšlí investoři, co chtějí byt pronajímat? Nedávají do obchodu tolik emocí, jako kupující pro sebe. Celkem rychle si spočtou nájemné, z toho odečtou co musí z nájmu hradit (platby do spol. fondu), co musí na začátku do bytu pořídit a při požadované návratnosti – max. 20 let. Dopředu se dá taková úvaha spočítat s makléřem, který má zkušenosti z pronájmu obdobných bytů.

16. Nejlepší je stanovit rozumnou cenu, připravit ve spolupráci s makléřem důvěryhodný inzerát, pěkné fotky, za pěkného počasí videoprohlídku, vědět všechny technické údaje. To už je jen kousek k rozumné dohodě o konečné kupní ceně. Banka také cenu posoudí, jinak bude problém při zástavě.

17. Co pomůže zlepšit dojem na prohlídce? Když je v bytě málo osob i málo vybavení, když je pohoda, zájemce se může na cokoliv zeptat, vyzkoušet, když je vymalováno, vše osvětlené, nemusí se zouvat, vše funguje, je čisté. Pomůže Home Staging, doporučíme odborníky. Chce to i zkušenosti z prodeje různých bytů, optimismus, získat důvěru od zájemců. Řada lidí kupuje byt poprvé v životě, má své obavy. Poradíme jim s financováním, s časovým plánem, s navazujícím obchodem. Z úřadování si hlavu nedělejte, všechno umíme, vymyslíme ideální průběh obchodu a odladíme i s právníky smluvních stran.

18. Máte otázky, chcete pomoci, poradit se? Ozvěte se nám, domluvte si bezplatnou úvodní konzultaci. www.olreality.cz , tel: 603 541 434, eva.lachova@seznam.cz

 Napsala: Eva Lachová, OL reality s.r.o., 03/2018

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    • Byty

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci